Karavaanarielämää voi elää ympäri vuoden – näin teet asuntovaunustasi viihtyisän talvimökin

Image

Tässä hyvä Iltalehdessä ollut artikkeli karavaanari elämää on myös talvellakin.

ZumaRent

Monilla on turhaan ennakkoluuloja matkailuajoneuvon talvikäyttöä kohtaan. Kun muutaman asian pitää mielessä, ympärivuotinen käyttö on helppoa ja viihtyisää.

Mielikuva matkailuautolla tai -vaunulla reissaamisesta liittyy vahvasti kesään. Nykyaikaisiin matkailuajoneuvoihin on kuitenkin saatavilla niin laadukkaita varusteita, että karavaanikautta voi hyvin jatkaa kevääseen, syksyyn ja jopa talveen.

– Ympärivuotinen käyttö on tehty niin helpoksi, että suosittelen ainakin kokeilemaan ennen ajatuksen tyrmäämistä, sanoo Dethleffs-matkailuajoneuvojen merkkivastaava Pilvi Uoti-Briganti Erwin Hymer Group Suomesta.

Uoti-Brigantin mukaan asuntovaunuja käytetään talvella lähinnä kausipaikoilla, esimerkiksi laskettelukeskusten leirintäalueilla.

Pandemian aikana vaunujen ympärivuotinen käyttö lisääntyi myös etätyötarkoituksessa. Etelän kaupungeista siirryttiin työskentelemään toiseen, ”pohjoisen kotiin” rauhallisen luonnon äärelle.

– Vaunuja ei yleensä siirrellä talvella, vaan ne toimivat tukikohtina, ikään kuin pieninä talvimökkeinä, joissa on sähköt ja kaikki muutkin mukavuudet. Suihkussa ja saunassa pääsee käymään leirintäalueen tiloissa, hän kuvailee.

Viihtyisät ja lämpimät sisätilat tekevät matkailuautosta liikkuvan talvimökin.

Viihtyisät ja lämpimät sisätilat tekevät matkailuautosta liikkuvan talvimökin. BAUSE TOM

Matkailuautojen kanssa liikutaan enemmän paikasta toiseen ja lähdetään esimerkiksi kiertämään Lappia. Autoissa säilytys- ja asuintilaa on rajallisemmin, mutta myös niihin on mahdollista saada nykyteknologian mukaiset, ympärivuotiseen käyttöön sopivat olosuhteet.

Nestekeskuslämmitys takaa mukavuuden

Tärkeimmät ominaisuudet, jotka lisäävät matkailuajoneuvon käyttömukavuutta ympäri vuoden, ovat lämmitys ja eristys. Ympärivuotiseen käyttöön tehokkain lämmitysratkaisu on nestekeskuslämmitys, jonka nimeen Suomen sääolosuhteissa vannotaan. Se sopii ilmakiertolämmitystä paremmin myös allergikoille.

Dethleffsin vaunujen rakenne on suunniteltu palvelemaan nestekiertoista lämmitystä mahdollisimman hyvin. Kalusteet on sijoitettu niin, että ne eivät ole kiinni seinässä tai katossa, jolloin lämmitetty ilma kiertää niiden takaa ylös kattoon ja ehkäisee näin kosteuden syntymistä.

– Ilma kiertää ikkunoiden ohi, joten ne eivät huurru, Uoti-Briganti lisää.

Lämmitysputki kulkee vaunuissa vesijohtojen vieressä, joten vesi ei pääse jäätymään.

BAUSE TOM

Lämmitysjärjestelmää tehostaa lattialämmitys, jonka voi valita toimimaan joko sähköllä tai nestekiertoisena kaasulla. Lattialämmitys on kätevä myös keväällä ja syksyllä, jolloin ei ehkä vielä tarvita muuta lämmitystä, mutta maasta hohkaa kylmää.

Nestekeskuslämmitys, lattialämmitys ja erityisen korkean eristysarvon omaava XPS-foam-eriste ovat vakiovarusteina mukana Dethleffsin suuremmissa Camper, Nomad ja Beduin Scandinavia -mallistojen vaunuissa. Suomeen tulevat vaunut on varusteltu valmiiksi maamme sääolosuhteita silmällä pitäen – kuten tiedämme, joskus lämmitystä voi tarvita myös kesällä.

Lämmitykseen kannattaa panostaa, jos haluaa pidentää matkailuajoneuvon käyttöaikaa.

Lämmitykseen kannattaa panostaa, jos haluaa pidentää matkailuajoneuvon käyttöaikaa.

Myös joihinkin pienempiin malleihin talveen sopivat varusteet ovat saatavissa, mutta kerran valittua lämmitystä tai eristystä ei voi jälkikäteen vaihtaa. Jos siis matkailuajoneuvon käyttö ympäri vuoden kiinnostaa edes jollain tasolla, kannattaa asia ottaa puheeksi jo ajoneuvoa ostaessa.

Lue lisää vinkkejä matkailuvaunujen ja -autojen talvikäyttöön Dethleffsin sivuilta.

Etuteltta, pullonvaihtaja ja lämpöpeitto lisäävät mukavuutta

Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetuissa matkailuajoneuvoissa on hyvä olla tarpeeksi säilytystilaa, jotta paksummat vaatteet ja harrastusvälineet mahtuvat mukaan. Myös siitä syystä isommat vaunumallit sopivat erityisen hyvin ympärivuotiseen käyttöön. Matkailuautoissa hyviä tilaratkaisuja ovat esimerkiksi välipohja, jonka sisään saa sukset ja muut isot varusteet, sekä takatalli auton peräosassa.

Uoti-Briganti vinkkaa, että isompien vaunujen erillinen suihkuhuone toimii hyvin vaatteiden, kenkien ja monojen kuvatukseen. Niistä löytyy lattiakaivo ja usein myös henkaritanko takkeja varten. Seinät kestävät märkää ja tilassa on tuuletusaukko.

Lisävarusteina asuntovaunuihin on tarjolla esimerkiksi talvietutelttoja, jotka lisäävät asumismukavuutta kausipaikoilla. Teltassa voi riisua kengät tuulelta ja tuiskulta suojassa, niin niitä ei tarvitse viedä sisään vaunuun.

Automaattinen kaasupullonvaihtaja puolestaan helpottaa tilanteita, joissa kaasupullo loppuu keskellä kylmää pakkasyötä. Käsin pullon vaihtaminen onnistuu vain ulkokautta.

– Se on karavaanareiden keskuudessa yleinen vitsi, että kaasupullo loppuu aina yöllä, Uoti-Briganti naurahtaa.

Matkailuautoihin tarpeellinen lisävaruste on esimerkiksi ohjaamon ikkunoiden lämpöpeite, joka tulee tuulilasin ja sivuikkunoiden päälle. Ohjaamo ei ole täysin eristetty ja ikkunat ovat yksilasiset, toisin kuin asuinosassa.

Pilvi Uoti-Briganti muistuttaa, että kausipaikalla pidettävää, talvikäytössä olevaa asuntovaunua tulee talvihuoltaa. Vaunussa on hyvä pitää pientä lämpöä päällä jatkuvasti, jotta vesi ei jäädy. Nykyään lämmitystä on helppo kontrolloida älylaitteella kotoa käsin.

– Vaunulla kannattaa käydä tasaisin väliajoin puhdistamassa lunta katon päältä ja katsomassa, että kaikki on kunnossa.

Koko juttu Iltalehdessä 9.3.2021

https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/b4c34b86-cadc-46ae-9b67-1db93f93f0ee